9 Ocak 2015 Cuma

Blog yazarına her cuma namazı sonrası 50 kırbaç!



Suudi Arabistan’da İslam hakkındaki yorumları nedeniyle 2012 yılından beri hapishanede bulunan blog yazarı  ve insan hakları aktivisti Raif Bedevi‘ye verilen 1000 kırbaç cezasının infazına başlandı, yazara her cuma namazı sonrası 20 hafta boyunca 50 kırbaç vurulacak.

Blogunda İslam’la ilgili yaptığı yorumlar nedeniyle 10 yıl hapis, 1000 kırbaç ve 1 milyon Suudi Arabistan Riyali (yaklaşık 555 bin TL) para cezası alan Raif Bedevi Cidde’de kamuya açık bir alanda 50 kez kırbaçlandı. Bu ceza 20 hafta boyunca tekrarlanacak.
Haberi görgü tanıklarına dayanarak AFP haber ajası duyurdu.
2008’de hakkında soruşturma başlatılan, 2009’da ülke dışına çıkması yasaklanan ve banka hesapları dondurulan, 2012’den beri de tutuklu yargılanan Bedevi için idam cezası istenmişti.
Davayı yakından takip eden Uluslararası Af Örgütü ise Bedevi’nin kendi sitesinde bir forum yapıp insanların ifade özgürlüğünü kullanmasını sağlamaktan başka bir ‘suçu’ olmadığını ve derhal serbest bırakılması gerektiğini açıklamıştı.
Bu arada İslam'a ilişkin görüşleri yüzünden 10 yıl hapis, 1000 kırbaç ve 1 milyon Riyallik cezaya çarptırılan Bedevi'nin işlediği suçun "büyüklüğünü" başka bir olayla kıyaslayarak anlayabiliriz. Suudi Arabistan'da 2011 yılında 5 yaşındaki kızına tecavüz edip döverek öldüren selefi vaiz Feyhan Hamdi'ye 8 yıl hapis, 800 kırbaç ve 1 milyon Riyal ceza verilmiş ve ölen çocuk kız çocuğu olduğu için de bu ceza yarı oranına çekilmişti. Kısacası Suudi Arabistan'da 5 yaşındaki kızınıza tecavüz edip öldürürseniz, "dinsizlik suçu" işleyenden  6 yıl daha kısa süre hapis yatar,  600 kırbaç daha az yer ve 500 bin Riyal daha düşük para cezası ödersiniz...
Alın size şeriat...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder