15 Mart 2016 Salı

ENSAR VAKFI ÇORUM ŞUBESİ'NDEKİ TACİZ DAVASININ DETAYLARI



Karaman'da Ensar Vakfı bünyesindeki kaçak yurtta 45 erkek çocuğa tecavüz olayının açığa çıkmasından sonra gözler Ensar Vakfına çevrildi. İktidara yakınlığı ile bilinen vakıf ilk iş olarak dava hakkında gizlilik kararı aldırdı. İkinci olarak olay hakkında eleştiri yapmak dahil her çeşit haber ve yorum hakkında yayın yasağı getirttiler.



"Bu ne hız?" diyenler olabilir. Bu olay vakfın adının geçtiği ilk tecavüz vakası olmadığı için hazırlıklıydılar. Olay hakkındaki yayın yasağı nedeniyle biz de Karaman'daki korkunç olay hakkında yeni bir haber yapmama kararı aldık. Ama Ensar Vakfı'nın daha önce Çorum ve Afyon'da karıştığı taciz ve tecavüz olaylarını hatırlatmamızın önünde herhangi bir yasal engel bulunmuyor.

ENSAR VAKFI ÇORUM ŞUBE BAŞKANI TACİZDEN MAHKUM OLDU!

2008 yılında Ensar Vakfı Çorum Şube Başkanı Zekai İşler hakkında 15 ve 16 yaşlarındaki iki çocuğu taciz etme suçlamasıyla dava açıldı. 

2005 ve 2007'de dini eğitim için gittikleri Ensar Vakfı'nda cinsel istismara uğradıklarını öne süren iki çocuğun savcılığa başvurmalarının ardından İşler tutuklandı ve hakkında "Basit cinsel istismar" suçundan 28 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

İSLAMCI MEDYA OLAYI KAPATMAYA ÇALIŞTI

Dönemin islamcı yayın organları hep birlikte bu tacizciyi savunmak üzere seferber oldu. Yaptıkları yayınlarda 16 yaşındaki mağdurun aslında 21 yaşında olduğunu, Adanalı bir polisten hamile olduğu için Zekai İşler'e iftira attığını iddia ettiler. Elbette bunların takipçileri "başkasından hamile olduğu için niçin İşler'e iftira atmış olabileceğini" bu iddiada mantıki bir tutarlılık olup olmadığını sorgulamadılar. Oysa gerçekte 21 yaşında olduğu belirtilen kişi 16 yaşındaki E.Y.'nin ablası Ö.Y. idi ve o da 2000 yılında, yani henüz 13 yaşındayken Zekai İşler'in tecavüzüne uğradığı için şikayetçi olmuş, fakat konu o günlerde henüz basına yansımamıştı. (Bu olaya da haberin ilerleyen bölümlerinde yer vereceğiz.)

İşte o dönem henüz "paralel" ilan edilmemiş olan iktidarın sevgili müttefiki Samanyolu Haber'in tacizciyi koruma amaçlı yalan haberi:


O dönem henüz Samanyolu grubuna düşman olmamış olan Hasan Karakaya'nın başını çektiği Akit de aynı yönde haberler yayımladı. İşte konuyla ilgili Hasan Karakaya'nın yazısı:


Bu yalan bulamacı ortaya atılırken bir yandan da mağdurelerin babaları üzerinde baskı kurularak şikayetlerini geri almaları sağlanmaya çalışıldı. 16 yaşındaki mağdurenin babası İmam K.Y. şikayetini geri almazken, 15 yaşındaki mağdurenin babası M.G. 21 Kasım 2008'deki duruşmada şikayetini geri çektiğini açıkladı.

KORKUNÇ RAPOR

Çorum 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen dava kapsamında, mahkeme, genç kızların cinsel istismar nedeniyle ruh sağlıklarının bozulup bozulmadığının tespiti için Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde muayene edilmelerine karar verdi. 

6 profesörün muayene ettiği kızlardan E.Y. hakkındaki raporda, genç kızın, 9 ay süre ile tacize uğradığını anlattığı belirtildi. Raporda, E.Y.'nin, İşler'in kendisini sürekli yanına çağırdığını, gitmediğinde tehdit ettiğini anlattığı da ifade edildi. Raporda, bu olayların okul başarısında düşme, içe kapanıklık, isteksizlik, mutsuzluk, iştahsızlık, kilo kaybı, uyku bozukluğu gibi sonuçlara yol açtığı vurgulandı. Raporda, duygu durumu "depresif" olarak tarif edilen E.Y.'nin, elem içinde bulunduğu, suçluluk duyduğu, kaygı, korku ve gerilim yaşadığı bildirildi.

Raporda, E.Y.'nin ablasının da 8 yıl önce İşler tarafından cinsel istismara uğradığı yönünde savcılıkça yürütülen bir soruşturma bulunduğu anımsatılarak, genç kızın anne ve babasının da yaşanan travma ile ilgili ruhsal belirtiler gösterdikleri ifade edildi. 

15 yaşındaki E.G. hakkındaki raporda ise, genç kızın anhedoni (hayattan zevk alamama), irritebilite (aşırı gerginlik, tepkili davranış), isteksizlik, depresif duygudurum gibi belirtiler gösterdiği, yaşadıklarının okul başarısızlığı, okuldan kaçma gibi davranış sorunlarına yol açtığı vurgulandı. Çocuğun, dini eğitim için gittiği yerde istismara uğramasının, dini inançları konusunda akıl karışıklığı yaşamasına yol açtığı, insanlara güveninin sarsıldığı kaydedilirken E.G. hakkındaki raporun çıkarılabilmesi için gerekli tetkikleri tamamlamak üzere 5 ay sonrasına gün verildi.

http://www.mynet.com/haber/guncel/ensar-vakfindaki-tacize-korkunc-rapor-404798-1



ABLAYA DA TECAVÜZ

16 yaşındaki E.Y.'nin tacize uğradığının ortaya çıkmasından sonra mağdurenin ablası 21 yaşındaki Ö.Y. de 2000 yılında kendisinin 13 yaşındayken  aynı kişi tarafından tecavüze uğradığını fakat çok korktuğu ve kendisinin suçlanabileceğini düşündüğü için bu korkunç olayı kimseye anlatamadığını belirterek savcılığa suç duyurusunda bulundu. Adana'da yaşayan Ö.Y. talimatla verdiği ifadesinde şunları söyledi: 2000 yılında ben 13 yaşındaydım, Zekai İşler vakıfa gelip gittiğim sırada bana sarkıntılık ediyordu. 13 yaşımdan itibaren beni elle taciz etmeye başladı, cinsel organımı ve vücudumun diğer yerlerini eliyle tutmak suretiyle beni taciz ediyordu, kursta beni dudaklarımdan ve vücudumdan çeşitli defalar öptü, zorla cinsel ilişkiye girdi.

Görüldüğü gibi o zamanlar henüz kardeş yayın organları olan Akit ve Zaman'ın Ensar Vakfı'ndaki taciz ve tecavüz olaylarını örtmek için özellikle çarpıttıkları olay buydu. Evet Abla Ö.Y. 21 yaşındaydı, evet Adana'da bir polis memuruyla imam nikahı kıyarak birlikte yaşamaya başlamıştı ve hamileydi. Ama bütün bunların söz konusu dava ile hiçbir ilgisi yoktu. Abla Ö.Y.'nin tecavüz iddiası zaten 8 yıl öncesine aitti.


DİĞER ÖĞRENCİLERE DE TACİZ

Yargılama sürerken Zekai İşler'in taciz ve tecavüz olaylaylarının bu üç mağdure ile sınırlı olmadığı da ortaya çıktı. Mağdure annesi Z.Y. 2008'de Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmadaki ifadesinde; "Bizim gibi çok mağdur var ancak adımız çıkmasın diye saklanıyorlar" diye konuştu. 

2009 yılı Ocak ayındaki duruşmada ise İşler'in önceki avukatı Kenan Yaşar ile vakfın yöneticilerinden Abdurrahman Çırak ve öğrenciler R.G, B.P. Ş.E, Ö.G ile Sabire A. tanık olarak dinlendi.

Tanıklardan Sabire A. da konuşması sırasında çantasından çıkardığı bir CD'yi mahkeme heyetine sunmak istedi. Zekai İşler'in İlknur isimli bir kızı taciz ettiğini ileri süren Sabire A, “İlknur'u hoca zorla taciz etmiş. Cinsel organını çıkarıp 'cinselliği benden öğren' demiş. Bu ses kayıtlı bende var” diye konuştu.

Söz konusu CD'nin savcılıkta mevcut olduğunu belirten Hakim Günaydın, CD'nin savcılıktan istenmesine karar verdi.



İMAM BABA ŞİKAYETÇİ OLDU

2010 yılındaki karar duruşmasında tanık olarak mahkeme karşısına çıkan ve kendisi de imam olan baba Kadir Y. Zekai İşler ile samimi olduklarını ve ailece görüştüklerini anlattıktan sonra;  "Zaman zaman evime gelip beraber oturur yemek yerdik. Bu olayı duyduğumda beynimden vurulmuşa döndüm. Diğer insanlara ibret olması için en ağır ceza ile cezalandırılmasını istiyorum" dedi. 

MAHKEME NİTELİKLİ İSTİSMAR'DAN DEĞİL BASİT CİNSEL İSTİSMARDAN CEZA VERDİ

Mahkeme heyeti, E.G. ile ilgili Adli Tıp raporunun tamamlanmamış olmasından dolayı 15 yaşındaki E.G.'nin dosyasını ayırmaya karar verdi. 16 yaşındaki E.Y.'ye ilişkin dosyada ise Cumhuriyet Savcısının mütalaası doğrultusunda  Zekai İşler'e `basit cinsel istismar' suçundan 4 yıl 8 ay 7 gün hapis cezası verdi. Mahkeme sanığı, cezaevinde kaldığı süreyi dikkate alarak tahliye etti. Abla Ö.Y.'ye 2000 yılındaki tecavüz olayı ile ilgili olarak ise aradan geçen 10 yılda delillerin kaybolmuş olmasından dolayı cezaya hükmedilemeyeceği belirtilerek tecavüz davası düşürülmüş oldu.

DİĞER TACİZ SUÇUNDAN TUTUKSUZ YARGILANACAK

Mahkeme ayrıca, sanığın E.G.'ye karşı işlediği suç nedeniyle İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan ruh sağlığının bozulup bozulmadığına dair rapor alınması için randevu tarihinin verilmediğini belirterek, bu dosyayı ayırdı. Zekai İşler'in, E.G.'ye karşı işlediği suçtan tutuksuz yargılanmaya devam edeceği belirtildi.

http://www.gazetevatan.com/tacizci-din-ogretmenine-4-yil-hapis-302878-gundem/

http://www.yildizhaber.com/Haber_Zekai-Isler-davasinda-mahkeme-kararini-acikladi.html


İnternet üzerinden yaptığımız geniş sorguda 15 yaşındaki E.G. ile ilgili ayrılan dosyada ne karar verildiğine ise ulaşamadık..

Ensar Vakfı bağlantılı bir diğer haber ise zaten arşivimizde yer alıyordu. Onu da şuradan okuyabilirsiniz:



Afyonkarahisar’da bir imam iki kız çocuğunu taciz ettiği iddiasıyla tutuklanan imam serbest bırakıldı:

1 yorum: