"Şiddetli açlıkta karınızı yiyebilirsiniz" başlıklı haberden sonra klasik dinci yalancılığının en rafine örneklerinden birini Yeni Asya gazetesi verdi.
Yeni Asya'nın iddialı tekzibinde şu sözler geçiyordu:
Bir kısım medya yine sınıfta kaldı!
Bugün çeşitli haber sitelerinde Suudi Arabistan'da bir müftünün "Şiddetli acıktığınız zaman karınızın etini yiyebilirsiniz" şeklinde bir fetva verdiği iddia edildi. Haber Twitter ve Facebook'ta hızlıca yayıldı.Çeşitli haber siteleri bahse konu haberi tetkik etmeden, habere konu isimleri arama motorunda aratma ihtiyacı dahi hissetmeden "Müftüden olay fetva!" gibi başlıklarla kamuoyuyla paylaştılar. Fakat ilerleyen saatlerde bu haberin yalan ve asparagas olduğu ortaya çıktı.Öncelikle habere kaynak olarak gösterilen Al Aram isimli internet sitesinin ismi ve yayın yaptığı bölge yanlış yazılmış. Al Ahram isimli haber sitesi Mısır'dan yayın yapmaktadır.İkinci olarak haber fotoğrafında kullanılan kişinin ismi abd al-aziz ibn baz'dır. 13 mayıs 1999 tarihinde vefat etmiştir.Üçüncü olarak da haberin içinde geçen Abdülaziz bin Abdullah ismini Google'da arattığınız zaman karşınıza ismi Abdullah bin Abdülaziz olan Suudi Arabistan kralı çıkıyor. Yani bu isim de eksik veya yanlış yazılmış.Medyada yer alan haberlerde söz konusu fetvanın nerede yayınlandığına dair bir bilgi ve belge yok. Adı geçen şeyhin sitesinde böyle bir fetva bulunmadığı iddia ediliyor.Haberi şu ana kadar kullanan başlıca siteler arasında Hürriyet, Posta, Sözcü, Milliyet, İnternethaber, Habertürk, Cumhuriyet ve Sol Haber Portalı bulunuyor.
http://www.yeniasya.com.tr/gundem/bir-kisim-medya-yine-sinifta-kaldi_329846
Yukarıda kırmızı ile işaretlediğimiz bölüm bir süre sonra şöyle düzeltildi:
İkinci olarak haber fotoğrafında kullanılan kişinin tam ismi Abdul-Aziz ibn Abdullah Al ash-Sheikh'dır. Haberlerde ise Abdülaziz bin Abdullah ismi yer alıyor. Abdülaziz bin Abdullah ismini Google'da arattığınız zaman karşınıza ismi Abdullah bin Abdülaziz olan Suudi Arabistan kralı çıkıyor. Yani bu isim de eksik veya yanlış yazılmış. (Düzeltme notu: Abdul-Aziz ibn Abdullah Al ash-Sheikh ile Abd al-Aziz ibn Baz'ın isimleri -simaları benzediği için- karıştırılmıştı, düzelttik.)Öncelikle habere konu olan Suudi Başmüftüsü'nün kim olduğunu netleştirelim:
http://ar.wikipedia.org/wiki/عبد_العزيز_بن_عبد_الله_آل_الشيخ
http://en.wikipedia.org/wiki/Abdul-Aziz_ibn_Abdullah_Al_ash-Sheikh
http://fr.wikipedia.org/wiki/Abdul_Aziz_ibn_Abdillah_Ali_ash-Shaykh
Yeni Asya'nın düzeltilmemiş ilk haberinde olduğu gibi 1999'da ölmüş değildir.
Bir kısım medya yine sınıfta kaldı! diye yüksekten atarken bu şekilde sınıfta kalmaları ayrıca ironik.
İkincisi haberin kaynağı Yeni Asya'nın iddia ettiği gibi Al Ahram değil. Al Alam... Haberin Farsça orijinali de şurada:
Arapça ve İngilizce bağlantıları ise şunlar:
Haberin yalanlandığına dair kaynak ise International Business Times gazetesi:
Suudi müftü bu haberi yalanlarken twitter'ın bütün kötülüklerin kaynağı olduğunu belirtmeden geçememiş. Zira söz konusu haberin asıl kaynağı bizzat şeyhin bu konu hakkındaki konuşmasına tanık olan diğer Suudi din adamları. Ve bu kişilerin konuya dair twitleri...
Bakalım Yeni Asya habercilikte sınıfta kalanın kim olduğunu teslim edebilecek mi?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder