27 Kasım 2015 Cuma

Suudi Arabistan, Ateist Olduğu Gerekçesiyle Şair ve Sanatçı Eşref Fayadh’ı İdama Mahkûm Etti


Suudi Arabistan’da bir mahkeme, şair, sanatçı ve küratör Eşref Fayadh’ı İslam’ı inkâr ettiği suçlamasıyla idama mahkûm etti. Fayadh’ın temyize başvurmak için 30 günlük süresi var. 35 yaşındaki Fayadh’ın ‘İslam’ı inkâr’la suçlanmasının gerekçesi, 2008’de yayınlanan Instructions Within başlıklı şiir kitabı.
Filistinli bir mülteci ailenin oğlu olarak Suudi Arabistan’da doğan Fayadh’ın resmî yurttaşlık statüsü yok, sadece Mısır hükümeti tarafından verilmiş belgelere sahip. Fayadh 1 Ocak 2014’te tutuklanıyor ve belgelerine el konuyor. Çıkarıldığı mahkemede kadınlarla yasadışı ilişki kurmakla ve kâfirlikle suçlanıyor. Geçen yıl Mayıs ayında verilen kararla 4 yıl hapis ve 800 kırbaç cezasına çarptırıldıktan sonra temyize başvuruyor ve yeniden yargılandığında bu kez idam kararı çıkıyor. Belgelerine el konmuş olduğu için Fayadh avukat tutamıyor.
Fayadh’ın idam kararıyla birlikte Suudi Arabistan’da bu yıl ölüm cezalarında rekor düzeye ulaşıldı. Uluslararası Af Örgütü’nün verilerine göre 2015 yılı içinde 151 kişi idam edildi. Kasım ayı başında, Britanyalı bir eski petrol şirketi yöneticisi arabasında ev yapımı şarap bulunduğu için bir yıldan uzun süre hapiste tutulduktan sonra serbest bırakılmıştı. Blog yazarı Raif Bedevi ise, blogunda Suudi din adamlarını eleştirdiği için geçtiğimiz yaz 10 yıl hapis ve 1000 kırbaç cezasına çarptırılmıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder